Što jesti kad smo bolesni – Obrok za prehladu

Ayurveda kaže da je Agni = probavna vatra, najvažnija stavka u borbi protiv bolesti. Virusi, bakterije i prehlade stižu sa jesenjim danima. Kada osjetimo da nas “hvata” prehlada, znači da nam Agni pada i da nećemo moći probaviti puno hrane ili tešku hranu. Treba nam hrana koja će biti hranjiva, a opet probavljiva i koja će održavati i poticati Agni i pomoći nam ozdraviti kroz par dana.

Preporučam i kao nježnu detoksikaciju. Ukoliko kombinirate s laganim doručkom i bez ikakve pšenice, ovo vam može posužiti kao post.

 

Juha:

3 mrkve

1 luk

res1.jpg

1 peršin (list i korijen)

svježi đumbir (članak prsta)

sol, papar, đumbir u prahu

1/2 čajne žličice: kumina, korijandera i kurkume u prahu

Kuhamo zajedno 20-ak minuta i pasiramo povrće.

Jedemo vruće, svaka 3-4h ili kad smo gladni.

 

Potencijalni ukusni dodatak su poznati “žganci” ili palenta.

U kipuću, slanu vodu, sa malo ulja, dodajemo kukuruznu krupicu i miješamo 2-3minute.

res3.jpg

 

 

 

 

 

 

Naputak: dok ste bolesni, ne dodajte vrhnje za kuhanje ili bijelo brašno u juhu ili palentu – pogoršat će simptome.

Dobar tek!

res2.jpg

Larisa Čižmešija

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

larisa.cizmesija@gmail.com

Mob: 385 (0)95 574 0332

 

 

 

 

 

2 misli o “Što jesti kad smo bolesni – Obrok za prehladu

    1. Dodajte oko pola litre vode i kuhajte. Treba biti ljuta i začinjena, ali ne pregusta pa se možete igrati sa dodavanjem vode kasnije, ako smatrate da vam više prija rijeđa. Čim je jača prehlada, obično paše rijeđa juha. 🙂 Javite kako je prošlo.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s